Friday, July 6, 2012

RTET Syllabus 2012 - RTET Rajasthan Solved Question Paper 2012, Solved Papers of RTET 2012

RTET Syllabus 2012 RTET Rajasthan Solved Question Paper 2012 - Rajasthan Teacher Eligibility Test Syllabus 2012 is concerned against the Examination test of staffing of the different Rajasthan Teacher for Secondary Education Board. Written Exam will going to hold in the month of the September 2012. The applicants who had applied for the RTET 2012 Examination must verify the Syllabus specify given below and also see the Solved Question Paper for performing well in the RTET Exam 2012.

For more information against RTET Syllabus 2012 RTET Rajasthan Solved Question Paper 2012 applicant should see below -


RTET Syllabus 2012 RTET Rajasthan Solved Question Paper 2012 - Details

Syllabus Details -

Section
Contents
Questions
(I)
Child Development & Pedagogy
30
(II)
Language I (Only One language)
30
Hindi
English
Sanskrit
Urdu
Sindhi
Punjabi
Gujrati
(III)
Language II
30
Hindi
English
Sanskrit
Urdu
Sindhi
Punjabi
Gujrati
(IV)
Mathematics
30
(V)
Environmental Studies
30





About Examination - The applicant who are going to come out for the examination have to discern that The RTET 2012 recruitment Examination is of 150 marks and containing 150 objective type questions means multiple Choice answers are their and will be performed by Board of Secondary Education, Rajasthan, Ajmer. To solve the exam the time duration will be specified of 90 minutes. Their would be five sections that individual have to attempt as stated above.

Solved Question Paper 2012 -

CHILD DEVELOPMENT AND PEDAGOGY
1. Toy age' refers to
(A) Early childhood (B) Late childhood
(C) Babyhood (D) all of these.

2 . Which of the following is not a characteristic of early childhood ?
(A) Pre-gang age (B) Imitative age
(C) Questioning age (D) Play age.

3 . In late childhood period children unde r s t and t h e conversion of which physical entity(ies) ?
(A) Mass (B) Mass and number
(C) Number (D) Mass, number and area

4. The meaning of development is
(A) progressive series of changes
(B) progressive series of changes a s a result of motivation
(C) progressive series of changes a s a result of motivation and experience
(D) series of changes a s a result of maturation and experience

5. Which of the following statements is not correct about development ?
(A) Each phase of the development h a s hazards
(B) Development is not aided by stimulation
(C) Development is affected by cultural changes
(D) Each phase of the development h a s characteristic behaviour

LANGUAGE I ENGLISH
31. Choose the correct order of words :
(A) Do you live where ? (B) Do live you where ?
(C) Where do you live ? (D) Where you live do ?

32. Which of the following h a s a correct sentence pattern ?
(Al He gave her a book. (B) He gave a book her.
(C) He her gave a book. (D) He a book gave her.

33. Complete the following sentence with the correct option :
The sky suddenly became .........................
(A] darkly (B) dark
(C) da rkne s s (D) darken.

34. Which one of the following words is a noun ?
[A) Write (B) Wrote
(C) Written (D) Writer.

35. Supply the correct pronoun :
Arun and Lata have a house. ........................ house is quite big.
(A) Their (B) His
(C) Her (D) Theirs.

LANGUAGE II ENGLISH
61. Which one of the following words is an adjective ?
[A] Use (B) Useful
(C) Using (D) Usefulness.

62 . Complete the foliowing sentence with the correct option :
My grandfather walks very .........................
(Al quick (B) fastly
(C) fast (D) nice.

63 . Which one of the following h a s a correct sentence pattern ?
(Al She put all the books on the table. (B) S h e all the books on the table put.
(C) She put on the table all the books. (D) She on the table put all the books.

64 . Choose the correct pronoun to complete the following :
This book is ...................... and that one is mine.
[A] our book (B) your
(C) yours (D) yours book.

65 . Choose the correct word order :
(A) Why she did leave so early ? (B) Why did s h e leave so early ?
(C) Why did s o early she leave ? [D) Why so early did she leave ?

MATHEMATICS
(The candidates need Tips must check Math Preparation Tips)
91. Write the following four numbers in descending order:
I. 4 2 0 3 5 6 7
II. 4 2 0 3 6 5 7
III. 4 2 0 3 7 5 6
IV. 4 2 0 3 6 7 5
(A) I. II, III, IV (B) III, IV, II, I
(C) I, II, IV, III (D) III, II, IV, I

92 . One crore is equal to
(A) 100 Iacs (B) I000 lacs
(C) 10 lacs (D) 100 thousands

93. The number 5 crores 9 lacs 4 thousands 9 hundred eighty-eight in numerals can be written as
(A) 59004988 (B) 590400988
(C) 509049088 (D) 50904988

94 . The population of a village is 78692. Out of which 29642 are men and 28167 are women and the remaining are children. Then the number of children is
(A) 20883 (B) 21883
(C) 20893 (D) 20783

95 . If we divide zero by 60, then the dividend, divisor, quotient and remainder are respectively
(A) 0, 60, 0, 0 (B) 60, 0, 1, 0
(C) 0, 60, 0, 1 (D) 60, 0, 0, 1

ENVIRONMENTAL STUDIES
121 . Nuclear family refers to
(A) any family born after 1950
(B) family includes parents and their children
(C) entire family including children, their parents and grandparents
(D) only husband and wife.

122. Tobacco addiction is due to
(A) Cocaine    (B) Caffeine
(C) Nicotine    (D) Histamine

123. What are the minimum ages for marriage of boys and girls in lndia ?
(A) 21 years and 18 years
(B) 18 years and 21 years
(C) 18 years and 18 years
(D) 18 years and 16 years

124. Main occupation of people of Rajasthan is
(A) mining (B) bakery
(C) poultry farming (D) agriculture

125. Which of the following places of Rajasthan does not have sugar factory ?
(A) Keshoraipatan (B) Nirnbahera
(C) Udaipur (D) Bhoopal Sagar

ANSWERS -
1.   A
2.   D
3.   D
4.   C
5.   B
31.  C
32.  A
33.  B
34.  D
35.  A
61.  B
62.  C
63.  A
64.  C
65.  B
91.  B
92.  A
93.  D
94.  A
95.  A
121. B
122. C
123. A
124. D
125. B

For Information About New Banking Jobs:- http://newbankingjobs.blogspot.com/
For New Government Jobs, Sarkari Naukri check:- http://government-naukri4u.blogspot.com/
For All Exam Results, New, Current Information check:- http://topexamresult.blogspot.com/

(Click on the Labels below for more similar Jobs)

No comments:

Post a Comment

LIKE US ON FACEBOOK FOR FREE JOB ALERTS:-