Sunday, September 22, 2013

3rd Grade Social Studies (SST) Most Questions 2013 – 2014 by SARKARI NAUKRI

Panchayati Raj 3rd Grade
Third Grade Exam 2013
Panchayati Raj Exam SST (Social Studies) Most Question

Candidates who are preparing for 3rd grade exam with SST Subject can check some important Question with their Answer, We hope these questions will help you for your

Exams, Please check regularly our website for new questions:-

1. Kis suLtan ne rkat aur Loah ki niti apnayi thi?
ans. baLban

2. jallaludin firoj khilji ne apni rajdhani kise banayi?
ans. kiLokhri



3. jaLLaLudin firoj khilji ki hatya ki thi?
ans. aLLuuddin khiLji

4. Sabse safal arab aakarmankari tha?
ans. muhmmd bin kasim

5. harsh kaha ka shasak tha?
ans. Thanesvar

6. harsh ke pita ka naam kya tha?
ans. parbhakarvardhan

7. Barabar pahadiya kaha hai?
ans.bihar me

8. sarvan beLgoLa kaha hai?
ans. karnatak.

9. bhakti aandoLan ka aadi purush kha jata hai?
ans. sankaracharya ko

10. pustimarg ka sansthapak tha?
ans. vaLLbhachary

11.shivaji ke pita the?
ans. shahji bhosLe

12. Aarya samaj ke sansthapk kon the?
ans. dayanand sarasvati

13. Ramkrishan misson ke sansthapk kon the?
ans. swami vivekanand

14. mahatma gandhi ka dandi march praramb hua tha?
ans. 12 march, 1930 ko

15. congress ke sansthapk the?
ans. A.o. houm

16. Bhakti aandoLan ke prtipadak mane jate hai?
ans. ramanuj

17. GuLam giri pustak ke Lekhk the?
ans. jyotirav fhuLe

18. ALora ki gufhaye kaha hai?
ans. maharastra me

19. Afrika ke bich se gujarti hai?
ans. Bhumadhy rekha

20. Bharat ka pahLa rastriy udhyan konsa hai?
ans.HeLi nationaL park

21. national deveLopment coun-ciL ka gathan kab kiya gya?
ans. 6 august, 1952

22. NEERI kaha hai?
ans.Nagpur me

Please Share with your friends if you like our website and this post. Thanks in Advance

No comments:

Post a Comment

LIKE US ON FACEBOOK FOR FREE JOB ALERTS:-