Wednesday, October 9, 2013

Panchayati Raj Notice About 3rd Grade Teacher Exam 20013- Most Questions, Important Information on Sarkari Naukri

Panchayati Raj
Panchayati Raj 3rd Grade Exam 2013
Most Sample Question Must Read Before Exam.

Follow this instruction before going to Exam

Hello Candidates,

Hope you all will rock this time in Third Grade Exam 2013, Your Preparation is going on Final Touch.  Admit Card for 3rd grade Exam has already been dispatched on Official Website of Panchayati Raj. If you didn’t collect then get a hard copy first.

Other Important Notice by Panchayati Raj 2013 Must Read If you are going for Exam This Time:-


Third Grade Teacher Exam is managing by Panchayati Raj. There are totality 11000 Vacancies available for level 1 teacher of class 1 to class 5 and there are total 9000 Vacancies of Level 2 for class 6 to class 8 teaching. 

 III Grade Teacher Direct Recruitment 2013

 तृतीय श्रेणी अध्यापक सीधी भर्ती प्रतियोगी परीक्षा 2013

If you want to print your Admit Card for 3rd Grade Exam 2013 Check Here www.examtgt.rajasthan.gov.in

Complete List of Zila parishad who are available to hold written exam for Third grade Teacher are:-

Ajmer, Alwar, Banswara, Baran, Barmer, Bharatpur, Bhilwara, Bikaner, Bundi, Chittorgarh, Churu, Dausa, Dholpur, Dungarpur, Ganganagar, Hanumangarh, Jaipur, Jaisalmer, Jalore, Jhalawar, Jhunjhunu, Jodhpur, Karoli, Kota, Nagaur, Pali, Pratapgarh, Rajsamand, Sawai Madhopur, Sikar, Sirohi, Tonk, Udaipur.

Take Your Hard copy of Admit Card and other important things before going to Exam. Please go to your Exam Center before 30 minutes of the Exam.

Rajasthan's Lok Devta and Lok Devi (लोक देवता एंव लोक देवियां):-

1. भूरिया बाबा किसके आराध्य देवता है ? (RPSC 2nd GR 2010)

Ans: मीणा

2. राजस्थान में भक्ति आन्दोलन के प्रणेता थे ?

Ans: संत दादू

3. जाम्भो जी के अनुयायी कहलाते है (RPSC 2nd GR 2010, RAS 03)

Ans: विश्नोई

4. लोक संत पीपाजी का विशाल मेला कंहाँ लगता है

Ans: समदङी ग्राम में (बाङमेर)

5. किस संत के चमत्कारों से प्रसन्न होकर सिकंदर लोदी ने उन्हें जागीर प्रदान की ?(Patwari Hanumangarh 2011)

Ans: जसनाथजी

6. किस लोक देवता को जाहिर पीर के नाम से जाना जाता है

Ans: गोगाजी को

7.  पाकिस्तान से आने वाली थार एक्सप्रेस का राजस्थान में प्रथम स्टेशन कहाँ है?

Ans: - मुनाबाब

8. पांचना बांध कहाँ स्थित है ?

Ans: - करौली

9. बाड़मेर प्रिंट किस नाम से जाना जाता है ?

Ans: - अजरक प्रिंट

10. सिरोही क्षेत्र की पहाड़ियों को स्थानीय भाषा में किस नाम से जाना जाता है ?

Ans: - भाकर

11. चित्तोडगढ की किस रानी ने बादशाह हुमायूं से मदद मांगी थी ?

Ans: - रानी कर्णवती

12. राजस्थान का खुजराहो किस मंदिर को कहा जाता है ?

Ans: - किराडू मंदिर 13. बनास नदी पॉर कौनसा बांध है ?

Please Share With your friends, and Comment Below for More Details.

No comments:

Post a Comment

LIKE US ON FACEBOOK FOR FREE JOB ALERTS:-